Zero Waste drogerie aneb jak se nakupuje v bezobalových obchodech?

Zero Waste je směr, který v posledních letech nabírá na obrátkách. O minimalizaci odpadu se dnes zkrátka snaží čím dál více lidí. O co jde?

Jedná se o snahu o minimalizaci množství odpadu, změnu postoje k nakupování a udržitelný přístup k životu.

Nejsnazším způsobem, jak zredukovat množství odpadu, je žádný nevytvářet. S tím pomohou pomoci mimo jiné i bezobalové obchody, do nichž spadají i bezobalové drogerie.

Kolik různých sáčků a dalších plastových obalů člověk vloží do svého košíku? Kolik lahví a krabic od pracích prášků, gelů, odstraňovačů skvrn, šampónů či aviváží je každý měsíc nutné vyhodit?

Přitom toto všechno lze významně redukovat a není nutné chodit jen do bezobalových obchůdků. Dnes už se dá s vlastní donesenou nádobou nakupovat i v některých drogériích nebo supermarketech.

Jak nakupovat bez obalu?

Nákupy v bezobalových obchodech jsou snadné, se vším případně poradí tamní personál. Nápomocné mohou být také následující tipy.

Nákupní seznam

Samozřejmě není nutné okamžitě vzít všechno, co má člověk doma, a vyhodit to jen proto, že to není ekologické a má to špatný obal. Je však dobré se probrat všemi skříňkami a zapsat si, co chybí, dochází a v jakém množství to případně koupit.

Dnes se dá takto zakoupit takřka veškerá drogerie a část kosmetických výrobků jako například šampony, sprchové gely, masky, přírodní barvy na vlasy, mýdla, zubní pasty apod. 

Vhodné nádoby

Jak se bude seznam plnit, je načase připravit vhodné nádoby. Použít lze cokoliv vhodného. Sklenice od kompotů, láhve a kýble z již vypotřebovaných produktů apod. Lze si koupit i nádoby nové a ty pak používat. Obaly je vhodné vybírat podle objemu, tvaru a váhy.

S nákupem pomůže personál

Nákupu jako takového se vůbec není třeba bát. Prodavačky a prodavači bývají velmi milí a usměvaví.

Často jsou to srdcaři a nadšenci do ekologického způsobu života. Přivítají každého nováčka s otevřenou náručí. Nejdříve nádobu zváží, pak jí naplní a opět zváží. Je to jednoduché. 

Ceny drogerie v bezobalových obchodech?

Mnoho lidí se mylně domnívá, že ceny v takových obchodem musí být zákonitě nižší. Nicméně tak tomu není a je to logické.

Většina majitelů bezobalů šla do svého podnikání proto, že chtějí chránit životní prostředí nejen před horami plastů. Proto vybírají ekologické a šetrné prostředky, lokální suroviny nebo Bio kvalitu.

Toto všechno je na výrobu mnohem náročnější než běžný průmyslový způsob – bez pesticidů, hnojiv, udusávání těžkými stroji a ničení všeho živého v zemi.

Dražší kosmetika a potraviny ve své ceně zákonitě musí zahrnovat péči o půdu. K tomu je nutné ještě připočítat mnohem nižší množství prodaného zboží, než mají supermarkety, a vysvětlení je jasné.

Na druhou stranu v bezobalu obvykle člověk nakoupí skutečně jen to, pro co přišel, a nic navíc jako jinde. 

A co když v okolí žádný bezobalový obchod není?

Řešení existuje i tak. Někdy se dají koupit produkty ve vratných obalech, i když bohužel čím dál méně.

Když člověk potřebuje koupit něco zabaleného a nevratného, měl by být prioritou papír, který se dá jednoduše recyklovat a je z přírodního materiálů. Na konci jeho „recyklačního cyklu“ neutíkají žádné mikročástice jako u plastů.

Vhodným obalem v porovnání s plasty je rovněž sklo, protože je možné ho bez problémů recyklovat stále dokola. Oproti tomu z plastové láhve sice novou vyrobit lze, nicméně tento materiál ztrácí na kvalitě a k další recyklaci často už pak není ani vhodný. 

Kde nakupovat?

Nejrůznějších bezobalových obchodů s drogerií je v naší zemi celá řada. Na internetu existuje jejich podrobná mapa, kde si lze snadno najít ten nejbližší.

Také některé obchodní řetězce už některé produkty v této podobě nabízí. Ve vratných nádobách nabízí některé zboží Rohlík.cz, stáčenou drogerii je možné koupit v DM nebo Rossmann.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang