Jak udržet potraviny chutné a čerstvé?

Víte, co do lednice nepatří? Máme pro vás tipy, jak omezit plýtvání jídlem a jak mít chutné a čerstvé potraviny.

Základem je umět správně jídlo uchovávat, tedy držet se několika málo pravidel, které podmínky vyhovují jakým potravinám, a držet se jich. Zapomeňte na plastové obaly a přečtěte si našich pár tipů.

„Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí.“ Tak se píše v Babičce, a rozhodně se to nevztahuje pouze k ženám – mělo by se to týkat každého, komu leží na srdci udržitelnost a správné návyky, které šetří nejen naši planetu, ale i své peníze.

Udržitelnost jako jedno z významných témat poslední doby, a zbytečné vyhazování potravin, protože je neumíme správně uchovávat, s ním rozhodně souvisí. Věděli jste například, že průměrný Evropan vyhodí 34 % zakoupeného jídla? Výše této hodnoty se samozřejmě významně odvíjí i od toho, kolik jídla kupujeme. Je proto důležité v obchodě dávat do košíku jen to, co skutečně potřebujeme. Pokud se pro své zdravé nákupy chcete inspirovat, podívejte se na našich stránkách na základní složky potravy a jejich význam pro naše tělo.

Co do lednice nepatří?

Nejspíš jako první odpověď na otázku, kde a jak uchováváme potraviny, se nám všem vybaví lednice. I když se jedná o vynález, který nám všem podstatně usnadňuje život, je dobré mít na paměti, že ne každou čerstvou potravinu je vhodné uchovávat právě v lednici.

Nebo, podejme to jinak – málokterou zeleninu nebo ovoce je vysloveně vhodné uchovávat právě v lednici. Ať se jedná o brambory, papriky, citrusy nebo rajčata, chlad jim příliš nesvědčí, rychleji se pak kazí a ztrácejí svou chuť. Do lednice naopak pochopitelně patří mléčné a masné výrobky, vajíčka, nebo již uvařené a načaté potraviny.

Výborným tipem, jak můžete svou lednici alespoň částečně zbavit vlhkosti, je položit na dno šuplíku na zeleninu papírový ubrousek, který bude vlhkost vsakovat, a čerstvé potraviny tak vydrží čerstvé déle.

Jak skladovat česnek, brambory a další druhy potravin?

  • Zelenina – nejlepší je nechávat ji na chladném místě s dostatkem čerstvého vzduchu, pokud ji skladujete v lednici, dejte šanci papírovému ubrousku na dně šuplíku. Vynechte plastové sáčky, lepší je nechávat ji prakticky volně nebo v ošatce. Typickým příkladem je česnek, ten bychom měli skladovat nejlépe v pokojové teplotě, ale pozor, nesvědčí mu ani přímé sluneční záření.
  • Ovoce – také by mělo být spíš v pokojové teplotě, optimální je pro něj proto špajz apod. Pokud jde například o banány, ty je nejlepší nerozdělovat z trsu, a naopak společnou stopku banánů zamotat potravinářskou fólií.
  • Luštěniny a mouky – ideálním způsobem jejich skladování jsou prosté skleněné dózy, které kromě toho, že působí hezky rustikálně a tradičně, ještě zamezují jejich navlhání.
  • Oříšky – dobrým místem pro ně jsou také skleněné dózy, ale mějte na paměti, že oříšky mohou, jakožto bohatý zdroj olejů, velmi snadno žluknout. Radši je tedy nenechávejte takto uložené bez občasné kontroly.
  • Pečivo – nejlepší je pro něj chladnější až pokojová teplota. Výborným způsobem, jak například uchovávat čerstvý chléb, jsou voskované ubrousky Vobrousky, tedy speciální ručně vyráběné ubrousky se včelím voskem, které pomáhají uchovat pečivo čerstvé a chutné co nejdéle. Vobrousky jsou šetrné k přírodě, správně prodyšné a zároveň antibakteriální díky přírodním vlastnostem vosku, takže pečivo bude bezpečně uchováno po nejdelší možnou dobu. Velikou přidanou hodnotou je také to, že Vobrousky jsou vyráběné přímo v ČR a jedná se výhradně o ruční práci.

Na prodejci záleží

To, aby potraviny byly čerstvé a chutné, ale také pochopitelně závisí i na tom, odkud pocházejí. Zkuste proto nakupovat čerstvé jídlo nejlépe od lokálních prodejců nebo v obchodech specializovaných na konkrétní druhy potravin, tj. pekárny apod. Tím v současné době nejen podpoříte místní prodejce, ale zároveň budete mít kvalitnější jídlo, které bude zaručeně chutnější než např. to dovezené z druhé strany zeměkoule. A to je přece fér, ne?