Lidé vaří lidem – už žádné jídlo nazmar

Češi jsou národ vynalézavý a tvořivý. Nová mobilní aplikace Livali propojuje ty, co doma rádi vaří, s těmi, kteří zase rádi jí. Cílem je omezit vyhazování nadbytečného jídla.

Statistiky uvádí, že se na celém světě vyhazuje zhruba třetina vyprodukovaného jídla. Každý Čech pak vyhodí asi 80 kilo jídla za rok. Jsou to většinou ty potraviny, které si koupí navíc, protože byly v lákavé slevě. Další velká část jídla putuje do koše jen proto, že se ho uvaří víc, než je možné sníst.

Nová aplikace Livali má ambici toto plýtvání snížit poměrně jednoduchým způsobem. Lidé, kteří chutně vaří, mohou jejím prostřednictvím nabídnout třeba dvě nadbytečné porce někomu jinému, kdo pro změnu vařit neumí nebo na to nemá čas. Jedlík si pak za lidovou cenu přijede jídlo vyzvednout a to je celé.

Láska prochází žaludkem

Další rozměr české aplikace představuje její pozitivní dopad na mezilidské vztahy. Obzvláště ve velkoměstech, kde se lidé navzájem neznají ani v jednom domě, je klidně možné, že se spřátelí právě přes sdílené jídlo.

Například vytížený manažer, který vařit nestíhá, díky Livali zjistí, že jeho sousedka o patro níž je vynikající kuchařka. A pokud jeho kladné uživatelské hodnocení této dámě zajistí pět vděčných strávníků z nejbližšího okolí, tak se jí pochopitelně sníží náklady spojené s domácím vařením. Kromě toho se z anonymních jedinců může stát parta přátel. 

Vařit pro víc lidí se vyplatí

Každý, kdo se někdy otáčel v kuchyni, dobře ví, že vařit pro jednoho vyjde v řeči práce a spotřebované energie prakticky nastejno, jako uvařit pro čtyři.

Zrovna tak je známým fenoménem, že připravit jednu porci bývá u některých jídel, třeba u polévky nebo u svíčkové, takřka nemožné. Některé pokrmy jsou jako stvořené pro skupiny a je škoda odpírat si je odpírat jen proto, že je jeden člověk nesní.

Obaly na jídlo mohou být ekologické

Čeští tvůrci Livali pamatovali i na nezbytné balení jídla. Přeci jen, zvát si na první dobrou k sobě do bytu úplně cizího člověka je ochotný málokdo.

Na druhou stranu předat mu krabičku mezi dveřmi není žádný problém. Pokud se tedy lidé nedohodnou, že si strávník dodá vícerázovou krabičku nebo kastrůlky, nabízí e-shop aplikace kompostovatelné gastro obaly. Například boxy na jídlo tvoří přírodní cukrová třtina.

Jak se zapojit do sdíleného vaření Livali?

Stačí si stáhnout aplikaci do mobilu a vytvořit si účet. Ten, kdo chce vařit, zveřejní popis jídla a počet volných porcí. Aplikace ho upozorní, když si jídlo někdo objedná. Jedlíci zase prostřednictvím Livali zjistí, kde se v jejich okolí připravuje něco dobrého na zub.

Jako u každé aplikace však platí, že může fungovat jen za předpokladu, že ji lidé používají. Pokud česká appka uspěje a neztratí svůj původní ekologický cíl, bude možné díky ní zachránit spoustu poctivého domácího jídla a poznat se navzájem. Tak chutě do toho!

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang