Test majonéz – mají méně žloutku a před 50 lety by neobstály

Zájem o majonézy před Vánocemi roste – jsou totiž zpravidla nedílnou součástí bramborového salátu. Zákazníci by si ale měli dát pozor, jaké majonézy kupují – ne vždy jsou poctivé. V testu neobstála ani majonéza nesoucí značku Klasa.

Spotřebitelský časopis dTest se před Vánoci zajímal o kvalitu majonéz na českém trhu. V 7 ze 17 testovaných majonéz odhalil nedostatečný podíl vaječných žloutků. Mezi ošizenými výrobky byla i majonéza s národní značkou kvality potravin Klasa.

Redakce časopisu dTest se v prosincovém vydání rozhodla otestovat poctivost výrobců, tedy zda do majonéz dávají povinné množství surovin, které ukládá potravinářská vyhláška. Ověřovala také, zda množství vaječných žloutků odpovídá tomu, co výrobci uvedli na obalech. Hříšníky nalezl dTest hned v 7 případech, celkem bylo testováno 17 majonéz.

Potravinářská vyhláška ukládá výrobcům, aby do majonéz dávali alespoň 2 % vaječných žloutků, což je pro představu jeden vaječný žloutek na kilo majonézy. 3 ze 17 testovaných majonéz obsahovaly žloutků ještě méně, než vyhláškou stanovené minimum.

„Povinný podíl žloutků ve vyhlášce je tak nízký, že jsme původně ani nepočítali s odhalením hříšníků“, říká redaktor dTestu Václav Beneš. Všechny 3 majonézy s různými názvy jsou od stejného výrobce, jímž je AGRICOL s.r.o. Polička. „V trojlístku takto ošizených výrobků byla i majonéza Poličanka, pyšnící se na obalu národní značkou kvality potravin Klasa,“ upozorňuje Beneš.

Další 4 výrobky sice nárokům vyhlášky vyhověly, ale obsahovaly méně žloutku, než měly uvedeno na obalu, a to také není v pořádku. Zákon o potravinách zakazuje nabízet k prodeji potraviny klamavě označené. Redakce rovněž porovnala závazné receptury z dob před padesáti lety s těmi současnými.

„To, co se dnes prodává například jako Babiččina majonéza či Tradiční majonéza, by tehdy vůbec nebylo možné, neboť se do prodávaných majonéz dnes dává osmkrát méně vaječných žloutků, než výrobcům ukládaly oborové Normy studené kuchyně z roku 1959,“ srovnává Beneš. Nárokům někdejší normy by nevyhověla žádná z nyní testovaných majonéz.

dTest doporučuje spotřebitelům, aby si důkladně pročetli složení majonéz na etiketě, protože v některých jsou konzervanty, zahušťovadla i škrob a převažující složkou může být voda. Zakázané to není, taková majonéza však mívá příchuť škrobu a řídkou konzistenci.

© 2024 Vmagazin.cz | Nakódoval Leoš Lang